Gamle Fredrikstad Badstue- og Badeforening

Om oss

Spiren til oppstart

I en artikkel i Fredrikstad blad, 22.10.2018, stod det om Fredrik Ellefsen og Truls Korgaard, som fortalte om idéen til å ha et kaldbad med badstue ved Glommas bredd, mellom Gamlebyen og Vaterland.

Dette førte til flere møter med kommunen og 18.3.2020 ble Gamle Fredrikstad Badstue- og Badeforening (GFBB) opprettet. Foreningen er også registrert i frivillighetsregisteret. Det første styret bestod av følgende styremedlemmer:

  • Truls Korsgaard – styreleder
  • Fredrik Ellefsen
  • Karianne Hox
  • André Manskow
  • Jari Mynttinen
Fredrik Ellefsen og Truls Korsgaard fra artikkel i Fredrikstad blad.
(Foto: Felix Ellingsrud, Fredrikstad blad.)
Tina og Jari Mynttinen hentet badstua fra Finland. Bildet er fra artikkel om åpningseremonien.
(Foto: Elina Louise Karlsen Storheil, Fredrikstad Blad.)

Badstua springer fram

Stiftelsen av GFBB skjedde 6 dager etter at Norge ble «stengt ned» på grunn av Covid-19. Møteaktiviteten og planleggingen etter oppstarten ble derfor noe amputert. Etter det ble det ivrig planlegging, dialoger med kommunen om plassering og arbeid med å finne riktig badstue å starte med. Valget endte på en mobil badstue, ettersom avtale om fast plassering ikke var på plass.

Foreningen fikk tidlig støtte til oppstart fra Gudeberg lokalsamfunnsututvalg, med mål om å skape en møteplass for lokalsamfunnet og andre besøkende. Høsten 2022, søkte foreningen om penger til den mobile badstua, og dette ble innvilget av Sparebankstiftelsen våren 2023. Badstua ble bestilt og deretter hentet fra Finland i starten av sommerferien, slik at vi kunne arrangere en storslått åpningsseremoni 14. juli på brygga i Gamlebyen, med ordføreren til stede.

Med badstua på plass i Fredrikstad, men fremdeles uten avtale om plassering, fikk vi stå på utebadet på Kongsten noen uker fram til 7. september, når de stengte. Det var noen hyggelige uker, med mange fornøyde kunder.

Ny aktivitet

Når utebadet på Kongsten stengte gikk selve badstua i dvale, men både styret og de øvrige medhjelperne i badstuegjengen (B-gjengen), var hele høsten aktive med diskusjoner og planlegging, samt arbeid med kommunen for en mer varig plassering av badstua. Etter hvert fikk vi et tilbud fra Vaterland 28, om å stå på deres private tomt, ut i februar 2024. Denne håndutstrekningen har vi satt umåtelig stor pris på, og det ga oss ny energi og muligheter til å holde åpent for våre fornøyde besøkende. Vi koste oss på denne plasseringen og er takknemlige for tiden vi fikk være der.

Mulighet for blomstring

Etter tiden i Vaterland fikk vi husly på Vispen badeplass i Skjærviken, slik at vi kunne fortsette å ha åpent. Vårt håp er å kunne slå rot, få mulighet til å blomstre, samt å så nye frø i Fredrikstad.

Badstueregler

  1. Følg veiledning og råd fra badstuemester. Spør hvis det er noe du er usikker på.
  2. Husk “Badstuefred”. Det er et viktig begrep i finsk badstuetradisjon.
  3. Vis hensyn til andre badstuebrukere.
  4. Bruk alltid sitteunderlag og badetøy i badstua.
  5. Drikk nok vann under badstueoppholdet, ikke alkohol.
  6. Kast bare rent vann, ikke saltvann eller badstudufter, på steinene.
  7. Bruk av badstua er på eget ansvar.
  8. Badstuekonkurranser er ikke en del av badstueskikken og det handler ikke om hvem som sitter lengst.

Gjør besøket til en nytelse både for deg selv og andre badstuebrukere!

Badstuefred

Badstuefred (fra finsk: saunarauha) er et gammelt begrep i finsk badstuetradisjon, som fremdeles gjelder i Finland, den dag i dag. Dette er et sentralt prinsipp, som vi ønsker å ta med oss for de som benytter seg av GFBB’s badstue. Badstuefred beskrives i Finland med følgende tre grunnleggende pilarer.

Respekt

  • I GFBB respekterer vi badstutradisjoner og -kultur (finsk inspirert), samt foreningens formål og hverandre.
  • Badstuetradisjonen og -kulturen respekteres ved å dele badstukunnskap, fremme forskning og publiseringsaktiviteter og være interessert i andre badstuekulturer.
  • Foreningens formål respekteres ved å tilby medlemmene tradisjonelle badstuemuligheter, å holde vedlike og utvikle badstuer samt å samarbeide med andre badstuemiljøer.
  • Badstugjestene setter pris på hverandre ved å gi foreningens styre og medhjelpere trygghet, samt å opprettholde en konstruktiv og sivilisert diskusjonskultur og respektere privatlivet.

Felleskap

  • GFBB er et fellesskap basert på frivillig virksomhet, hvor vi jobber for det beste for fellesskapet, utvikler foreningen på en konstruktiv måte og fremmer badstueidéer.
  • Vi jobber til det beste for fellesskapet ved å delta i felles arbeid, dele badstukunnskap og forplikte oss til å følge felles beslutninger.
  • Foreningen utvikles konstruktivt med en positiv tilnærming, gir sin kompetanse for det beste for foreningen og badstumiljøet.

Badefred

  • I vår forening betyr badefred å følge gode badstuvaner, hensynsfull og rolig oppførsel, samt muligheten for privatliv.
  • Badefred betyr hensynsfull bruk av badstua. De som går inn eller ut av badstua, spør andre som sitter i badstua, om de kan kaste vann på steinene. Bjørkeris kan brukes på dager det er annonsert bruk for dette eller etter avtale når badstua leies privat. Badefred er å oppføre seg på en måte som gjør badstuebesøket avslappende og hyggelig for alle.
  • Oppmerksom og rolig oppførsel betyr stillhet eller rolig til moderat stemmebruk. Vi slapper av i badstua.

Formål

Formålet med Gamle Fredrikstad Badstue- og Badeforening (GFBB) er å arbeide for utvikling av en badstue- og badetradisjon i Gamle Fredrikstad i Fredrikstad kommune, gjennom å etablere og å drifte en eller flere badstuer og bad.

Målet er å bidra til samhørighet, tilhørighet og glede for gammel og ung, fastboende som turister, samt videreutvikling av nærliggende områder.

Styret

Foreningen ledes av et styre, som i dag består av følgende medlemmer:

  • Tina Mynttinen – Styreleder
  • Karianne Hox – Styremedlem
  • Aina Lind Lövvold – Styremedlem
  • Mette Biström – Styremedlem
  • Jari Mynttinen – Styremedlem